Home » Blog » Dweilrobot kopen: Verschillende soorten, info en onze mening

Dweilrobot kopen: Verschillende soorten, info en onze mening

Dweilrobot kopen

Een robotdweil, ook wel dweilrobot genoemd, is een smart home apparaat wat voor jou het huis dweilt. Je hoeft dan zelf geen dweil meer in je hand te hebben. Je hebt verschillende soorten dweilrobots die je kan kopen. Sommige modellen zijn hybride. Deze kunnen zowel stofzuigen als dweilen. Andere modellen zijn pure dweilrobots en kunnen dan ook alleen dweilen. Het dweilen is doorgaans wel beter bij de pure robotdweil. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over dit soort apparaten. Zo lees je waar je op moet letten als je een slimme dweil gaat kopen en wat je kan verwachten per budget. Ook lees je over de voordelen en nadelen van een combinatie dweil/robotstofzuiger.

Tip: Wil je direct naar de beste dweilrobot die wij zelf ook in huis hebben? Dan ga je naar de iRobot Braava M6 Jet informatiepagina.

Wat is een dweilrobot en hoe werkt dit?

Een dweilrobot is een smart apparaat wat autonoom door het huis gaat. Onder het apparaat zit een dweil of meerdere dweilpads bevestigd. In het apparaat zit een waterreservoir verwerkt, waar je ook schoonmaakmiddel in kan doen. Het apparaat houdt de pads nat en gaat over de vloer heen. Sommige dweilrobots, zoals de Braava M6, sprayt het water op de vuile plekken en gaat er daarna overheen. Er zijn grofweg twee soorten robots: Pure dweilrobots, die zich alleen richten op dweilen en hybride robtostofzuigers, die ook een natte doek over de vloer halen.  De meeste modellen halen op deze manier het fijnstof van de vloer. Voor hardnekkige vlekken is er (meestal) nog wel handwerk vereist.

Dweilrobot kopen
Je ziet hier een goed voorbeeld van een hybride robotdweil / robotstofzuiger

Onze favoriete robotdweilen op een rij

Wij hebben deze categorie opgesplitst in twee delen. Eerst lees je over de beste pure dweilen, daarna over de hybride versie, die ook kunnen stofzuigen. Bij elke categorie benoemen we drie apparaten.

De beste dweilrobots

Wij vinden de Braava Jet M6 met stip de beste robotdweil. Het apparaat is erg slim en maakt zelfs een kaart van het huis. Op deze kaart kan je kamers labelen en zones maken. Zo geef je eenvoudig aan waar de dweil moet schoonmaken. Heb je ook nog eens een Roomba, zoals de i7 of topklasse S9? Dan werkt de Braava Jet ook goed samen met deze stofzuiger. Naast dit model raden we ook twee Nordväl modellen aan: HC101 en HC104. Deze zijn beter geschikt voor donkere vloeren en worden geleverd met grijze dweilpads voor een grove reiniging op plekken met vuil en groeven.

De beste hybride slimme stofzuigers en dweilen

De onderstaande apparaten kunnen zowel stofzuigen als dweilen. Handig als je een combi apparaat zoekt. Wij raden in de topklasse de Deebot T9+ aan. Deze heeft zelfs een automatisch leegstation voor vuil. Het water moet je wel zelf even bijvullen. Daarnaast is de Roborock S7 in de middenklasse een prima hybride dweilrobot. Verder doen de Roborock S6 Pure en MaxV het ook uitstekend in onze testen. Net als de topklasse Rowenta X-plorer 120, die weer iets prijziger is.

In een video bekijken

Een dweilrobot werkt net even iets anders dan een gemiddelde robtostofzuiger. In de onderstaande video bekijk je hoe een topklasse dweilrobot werkt. Het gaat hier om de iRobot Jet M6.

Een hybride model bekijken

De twee categorie is een combinatie tussen een stofzuiger en dweil. Naast de grote zuigmond en zijborstel(s), kun je ook een doek onder het apparaat klikken. Na het stofzuigen haalt het hybride smart huishouden apparaat een natte doek over de vloer. Je bekijkt hieronder het topklasse model Roborock S7.

Dweilrobot kopen: Waar let je op?

Een dweilrobot kopen is een flinke uitgave. Het levert je echter wel een hoop gemak en tijd op. Voordat je tot aankoop overgaat is het verstandig om je goed te verdiepen in deze slimme apparaten. Hieronder lees je een aantal aandachtspunten:

  • Soort: Wil je een hybride stofzuiger/dweil of een pure dweilrobot? Onder deze opsomming lees je over de voordelen en nadelen.
  • Huis in kaart brengen: Echt slimme modellen brengen het huis in kaart. Het voordeel is dat je dan via de app kan aangeven waar de dweilrobot moet schoonmaken en waar niet. Dit heet ook wel Zone-Cleaning. Topmodellen zoals de Deebot T9+ en Braava Jet M6 doen dit.
  • Schoonmaakmiddel: Sommige modellen bieden de mogelijkheid om een generiek (goedkoop) schoonmaakmiddel toe te voegen aan het reservoir. Bij andere modellen zit je vast aan Ă©Ă©n soort schoonmaakmiddel van de fabrikant zelf.
  • Opvangreservoir: Een groter opvangreservoir zorgt voor een langere schoonmaaktijd. Handig als je niet thuis bent als er gedweild wordt.
  • Donkere vloer: Niet alle dweilrobots kunnen overweg met donkere vloeren. Ze laten hier dan strepen achter. De twee Nordväl modellen (HC104 en HC101) bieden een donkere vloer modus om dit te voorkomen.  
  • Afstandsbediening of app: De twee bovenstaande Nordväl modellen zijn echter niet heel slim. Ze brengen het huis niet in kaart en je kan ze niet bedienen via de app. Bedenk goed of je een app wilt of dat je een afstandsbediening goed genoeg vindt als je een dweilrobot kopen gaat.
  • Wegwerp pads of microvezel: Sommige goedkope robotdweilen worden alleen met wegwerppads geleverd. Dit is niet heel duurzaam. Het beste kun je gaan voor een dweilrobot met microvezel pads. Deze kan je uitwassen en hoef je niet elke keer te vervangen.
De M6 sprayt extra water op de plekken die dat nodig hebben

Beste dweilrobot aanbiedingen

Van de topmodellen die wij aanraden hebben we hieronder een prijsvergelijker gemaakt met daarin de laatste prijzen en aanbiedingen. Je ziet de beste en goedkoopste modellen altijd bovenaan staan.

Veelgestelde vragen en antwoorden over robotdweilen

Wat zijn de nadelen van een hybride robotstofzuiger / robotdweil?

Deze modellen halen een natte doek door het huis heen. De fijnstof wordt dan van de vloer gehaald. Ook kun je een lekker geurtje door het huis verspreiden. Echt dweilen kan je het niet noemen, tenzij je een topmodel koopt. Dan ben je al snel 900 euro of meer kwijt. Een pure robotdweil doet dit al een stuk beter en kan de iets meer hardnekkige vlekken goed aan. Toch zul je de echt hardnekkige vlekken op de vloer altijd even met de hand na moeten doen.

Wat is het topmodel?

Wij vinden zelf de Braava M6 het beste als pure robotdweil. De Deebot T9+ en Roborock S7 zijn goede stofzuigers die ook kunnen dweilen. Alle modellen brengen het huis in kaart en zijn voorzien van een app.

nv-author-image

Op 365smart.nl lees je allerlei informatie over smart (home) producten. Van reviews tot leuke informatieartikelen. Deze website wordt bijgehouden door de redactie van Sportmedia365.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.