☑️ Bekijk HIER de uitverkoop op smart starter kits!

Hoe smart technologie en AI helpen om borstkanker te detecteren

Mammografie Ai

In Amerika en Hongarije zijn artsen druk bezig met het uittesten van kunstmatige intelligentie (AI) bij het opsporen van borstkanker. Deze slimme technologie wordt gebruikt om mogelijke risicogebieden op mammogrammen te markeren. Het helpt onder andere bij het vinden van kankercellen op mammogrammen en echo’s waar radiologen het eerder over het hoofd hebben gezien. In sommige ziekenhuizen wordt deze slimme technologie ook ingezet om snel aan te kunnen geven als een mammografie opnieuw gemaakt moet worden of om risico-mammografieën aan te merken die voorrang moeten hebben in het beoordelingsproces.

Computerondersteunde detectie (CAD) om borstkanker te herkennen

CAD wordt ook wel Computerondersteunende diagnose genoemd. Deze technologie helpt bij het analyseren van medische beelden. Hierbij kun je denken aan röntgenfoto’s, mammografieën en scans. Door middel van een uitgebreide training op diverse datasets, bestaande uit bijvoorbeeld scans en foto’s waarbij de afwijking al gediagnosticeerd is, wordt de CAD gevoerd met informatie. Op gegeven moment wordt de AI / CAD steeds slimmer en leert het ziektes herkennen. Hoe meer data gevoerd wordt, des te beter het wordt in herkennen van belangrijke dingen op een medisch beeld. Het kan dan op een hele nauwkeurige manier pijlsnel afwijkingen herkennen op een beeld, zoals tumoren bij borstkankerpatiënten.

Wist je dat: Er alleen in Nederland al meer dan 1 miljoen keer een mammografie per jaar wordt gemaakt? Al deze beelden moeten worden beoordeeld door een radioloog. Met hulp van AI kan dit proces verbetert worden.

Voordelen van AI bij het beoordelen van medische beelden

Volgens een schatting van het National Cancer Institute wordt bij 1 op de 5 scans in eerste instantie een tumor gemist. Dit percentage neemt echter (gelukkig) wel af. Er worden minder gevaarlijke scans gemist, omdat AI 27/7 paraat staat om alle scans te beoordelen. Ook kan het preventief over de scans gaan en de risicogevallen direct aanmerken. O deze manier kunnen radiologen veel sneller scans beoordelen. Als laatste is het erg handig dat AI ook direct herkent als een mammografie niet duidelijk genoeg is of verkeerd is uitgevoerd. CAD kan dan meteen een nieuwe afspraak voor de mammografie inplannen.

Wist je dat: Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Bij deze vorm is goede screening voor een vroege diagnose van groot belang.

Bronnen:

  • https://www.cancer.gov/types/breast/mammograms-fact-sheet
  • https://www.goodmorningamerica.com/wellness/story/artificial-intelligence-ai-detect-breast-cancer-97767530
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9650950/
  • https://www.nytimes.com/2023/03/05/technology/artificial-intelligence-breast-cancer-detection.html
  • https://www.ntvg.nl/artikelen/computerbeoordeling-van-screeningsmammogrammen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Computer-aided_diagnosis
Foto van auteur

Redactie

Op 365smart.nl lees je allerlei informatie over smart (home) producten. Van reviews tot leuke informatieartikelen. Deze website wordt bijgehouden door de redactie van Sportmedia365.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.