☑️ Bekijk HIER de uitverkoop op smart starter kits!

Ontdek de verschillende soorten slimme sloten

Verschillende soorten smart locks

Als je op zoek gaat naar een slim slot, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Waar er vroeger nog maar een paar modellen op de markt waren, zijn dit er nu honderden. Je hebt de keuze tussen diverse soorten slimme sloten (in het Engels Smart locks) genoemd. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de connectiviteit, zoals het geval is met een wifi-slot, NFC-slot of Bluetooth-slot. Of het kan te maken hebben met de vorm van het slot, bijvoorbeeld een slot die je op het huidige slot zet of een smart lock die je moet vervangen. In dit artikel zie je een overzicht van de diverse smart locks, met daarbij de voordelen en nadelen.

Vooraf: De meeste smart locks gebruiken één of meerdere van de onderstaande technologieën

Onze favoriete smart lock van dit moment
beste smart lock

Nuki Smart Lock 3.0 Pro

Het beste smart slot van dit moment

je zet het op het huidige slot

Bridge zit ingebouwd in het smart lock. Geen aparte bridge meer nodig

Uitgebreid door ons getest (bekijk review)

RFID-sloten

RFID is een afkorting dat staat voor Radio Frequency Identification (lees er meer over). Bij deze sloten hoef je geen sleutel of kaart in het slot te steken; ze werken volledig contactloos. Houd je RFID-tag (bijvoorbeeld een sleutelhanger of pasje) dicht bij het slot, dan gaat de deur voor je open! Deze technologie zie je vaak bij parkeergarages of bij de bergingen bij flatgebouwen. Soms ook als toegangsbadge bij de ingang van een flat. Dit zie je eigenlijk nooit in woningen van particulieren, althans: wij zijn dit nog niet tegengekomen.

Voordelen

 • Contactloos het slot gebruiken
 • Minder kans op slijtage
 • RFID-technologie kan voor veel situaties ingezet worden, bijvoorbeeld voor toegang tot gebouwen, garages e.d.

Nadeel

 • Dit soort sloten zijn duurder qua aanschaf dan traditionele sloten. De prijzen voor dit soort sloten lijken de laatste jaren wel te zakken.

Voorbeelden in de winkel

Hieronder zie je enkele voorbeelden van sloten die gebruikmaken van deze technologie. Dit zijn soms ook sloten die naast RFID ook een andere technologie gebruiken.

sale

Elektronische sleutelkaarten

De kans is groot dat je al eens een elektronische sleutelkaart hebt gebruikt, bijvoorbeeld in een hotel. Bij de receptie krijg je dan geen sleutel meer, maar een kaart, met het formaat pinpas.

Dit type slot werkt met een kaartlezer. Deze leest de informatie op de kaart en bepaalt of je toegang krijgt. Elektronische sleutelkaarten zijn vooral handig voor bedrijven en hotels. De kaarten kunnen eenvoudig opnieuw worden geprogrammeerd. Vertrekt iemand uit de kamer? Dan kan de pas weer gereset worden of opnieuw door nieuwe mensen gebruikt worden.

Voordelen

 • De kaart heeft het formaat van een bankpas. Je kan deze dus eenvoudig opbergen in bijvoorbeeld een portemonnee of een portemonneehoesje van een telefoon
 • Toegangsrechten van de sleutel kunnen aangepast worden
 • Kaarten kunnen eenvoudig worden gedeactiveerd. Handig in het geval van diefstal of als de kaart kwijt is geraakt

Nadelen

 • Kaarten kunnen (net als traditionele sleutels overigens) eenvoudig gestolen worden. Erg slimme dieven kunnen deze kaarten zelfs kopiëren.
 • De kaartlezer en de kaarten zelf kunnen na verloop van tijd slijten. Je moet deze dus regelmatig vervangen. Dit is al helemaal een groter probleem als veel verschillende mensen het gebruiken, zoals in hotels.

Biometrische sloten

Biometrische sloten gebruiken een uniek lichaamskenmerk om de identiteit van een persoon te verifiëren. Een veelvoorkomend type biometrisch slot gebruikt een vingerafdruk om toegang te krijgen. Veel mensen zullen dit ook wel kennen van de iPhone of Android telefoon. Op dit soort toestellen kan je instellen dat je deze met een vingerafdruk kan ontgrendelen. Dit zorgt voor een hoog niveau van veiligheid. Het is bijna onmogelijk om iemands vingerafdruk na te maken, tenzij je een boef bent in een James Bond film… Er zijn ook zeer geavanceerde biometrische sloten op de markt. Deze maken gebruik van gezichtsherkenning of irisscans (oog). Dit soort slimme sloten hebben we echter nog nooit bij een normale woning gezien

Voordelen

 • Hoge veiligheid
 • Je hebt geen gedoe met het kwijtraken van pasjes of sleutels
 • Je kan eenvoudig een vingerafdruk toevoegen of vervangen in het systeem

Nadeel

 • Bij technische problemen willen de goedkope varianten de gebruiker wel eens buiten laten staan.

In de winkel bekijken

Slimme sloten in de filmwereld: Biometrische sloten, zoals vingerafdruk- en irisscanners, zijn al lang een populair in sciencefictionfilms en spionagefilms, zoals de Mission Impossible- en James Bond-films. Deze technologie, ooit exclusief voor fictieve geheime agenten, is nu ook gewoon beschikbaar voor consumenten en bedrijven wereldwijd.

Mechatronische sloten

Mechatronische sloten combineren mechanische en elektronische elementen. Dit type slim slot heeft een traditioneel sleutelgat, waar je een normale sleutel in kan doen. Daarnaast heeft het ook een elektronisch slotmechanisme dat kan worden ontgrendeld met een code, kaart of ander elektronisch hulpmiddel. Een handige combinatie, die je maar zelden tegenkomt. Hier verwachten wij in de toekomst wel meer van te zien. Dit is een ideaal slot voor de overgangsfase van traditioneel naar volledig smart.

Voordeel

 • Gebruiker kan kiezen tussen een normaal slot en een andere vorm van toegang. Flexibele manier van toegang

Nadeel

 • Complexer systeem: Meer onderdelen betekent dat er meer dingen kunnen slijten op termijn
Bluetooth slot soorten smart locks

Bluetooth-sloten

Bluetooth-sloten maken gebruik van de bekende draadloze Bluetooth-technologie. In de meeste gevallen gaat het om een slim slot die je met je telefoon kan bedienen. Zodra je telefoon binnen het bereik van het slot is, zal het slot automatisch ontgrendelen. Dit is een handige optie voor mensen die hun telefoon altijd bij zich hebben en geen zin hebben in gedoe met sleutels of pasjes. Het is ook handig dat je in de instellingen van dit soort slimme sloten eenvoudig andere mensen toegang kan geven.

Voordelen

 • Alleen maar je telefoon nodig om het slot te ontgrendelen
 • Tijdelijk toegang verlenen aan andere mensen, soms ook als je zelf niet thuis bent.

Nadelen

 • Je bent vaak volledig afhankelijk van de telefoonbatterij. Let dus bij aanschaf er goed op dat je een slim slot koopt die je in nood ook op een andere manier kan gebruiken. Bijvoorbeeld met een (eenmalige) toegangscode

In de winkel bekijken

Wi-Fi-sloten

Net als Bluetooth-sloten, kunnen Wi-Fi-sloten op afstand bediend worden met een smartphone of tablet. Het verschil is dat Wi-Fi-sloten verbonden zijn met het internet via je thuisnetwerk, waardoor je ze kunt bedienen vanaf elke locatie met een internetverbinding. Dit type slot is handig als je bijvoorbeeld op vakantie bent en wilt controleren of je deur op slot zit of als je iemand op afstand toegang wilt.

Voordelen

 • Het slot is verbonden met het thuisnetwerk, dus je kan het goed op afstand bedienen.
 • Vergaande integratie met een smart home systeem
 • In de bijbehorende app zie je vaak in een logboek staan wie er toegang heeft gehad

Nadelen

 • Afhankelijk van een verbinding met internet. Vandaar dat veel soorten smart locks een combinatie gebruiken van wifi en een andere technologie uit deze lijst met verschillende soorten smart locks

Wist je dat: Het eerste elektronische slot werd uitgevonden door de Noorse ingenieur Tor Sørnes in 1975. Hij noemde zijn uitvinding het “VingCard”-systeem, en het werd al snel een populair slot voor hotels over de hele wereld.

Z-Wave smart lock

Z-Wave-sloten werken met een draadloze communicatietechnologie die speciaal is ontwikkeld voor domotica. Deze sloten maken deel uit van een groter Z-Wave-netwerk in je huis. Een goede keuze als je al een smart hub met Z-Wave technologen hebt en  andere slimme Z-Wave apparaten in de categorie verlichting, alarmsystemen en thermostaten. Je kan er dan veel geinige dingen mee, zoals instellen dat de lichten aangaan wanneer je de deur ontgrendelt. Om Z-Wave-sloten te bedienen, heb je een Z-Wave-compatibele smart hub nodig, zoals Samsung SmartThings, Fibaro Home Center 3 of Fibaro Home Center 3 lite

Voordelen

 • Goed te integreren met andere Z-Wave apparaten
 • Eenvoudig te bedienen vanaf één app, als je dit doet vanuit een Z-Wave compatibele hub

Nadelen

 • Je moet een speciale hub aanschaffen om een smart lock met Z-Wave technologie te beheren.
 • Bereik is bij sommige modellen wat beperkt

In de winkel bekijken

Wist je dat: Het oudste bekende slot dateert uit het oude Egypte, rond 2000 v.Chr. Dit slot maakte gebruik van een houten penmechanisme, dat als inspiratie diende voor het moderne cilinderslot. Hoewel slimme sloten nu veel geavanceerder zijn, is het basisprincipe van een slot nog steeds hetzelfde als duizenden jaren geleden.

NFC-sloten

NFC staat voor Near Field Communication (lees meer ) en is een technologie die veel lijkt op RFID. NFC-sloten communiceren met NFC-chips in je smartphone of die in een speciale sleutelhanger zijn gemaakt. Om een NFC-slot te ontgrendelen, hoef je alleen je telefoon of sleutelhanger dicht bij het slot te houden. Dit type slot is vooral handig als je je smartphone als sleutel wilt gebruiken, zonder afhankelijk te zijn van Bluetooth of Wi-Fi. Contactloos betalen met een telefoon maakt ook gebruik van deze technologie.

Voordelen

 • Je hebt geen fysieke sleutel meer nodig om de deur te openen
 • Moeilijker om een NFC tag te kopiëren vergeleken met een normale sleutel of RFID tag (maar niet onmogelijk overigens)

Nadelen

 • Werkt mogelijk niet als de telefoon leeg is
 • Je moet over een telefoon beschikken met NFC technologie

Aanbiedingen in de winkel vergelijken van NFC smart locks

Overzicht in een tabel

In de onderstaande tabel zie je alle smart locks die we hebben besproken in dit artikel. Daarbij hebben we de meest belangrijke specificaties op een rij gezet. Zo zie je goed in één overzicht welk model het beste bij jou past.

Mobiele gebruikers kunnen opzij swipen om de gehele tabel te bekijken

Soort Smart LockContactGebruikt SmartphoneAfstandsbedieningBehoudt Fysieke SleutelIntegratie met Domotica
Elektronische SleutelkaartJaNeeNeeJaNee
RFID-slotenNeeNeeNeeJaNee
Biometrische slotenNeeNeeNeeNeeOptioneel
Bluetooth-slotenNeeJaNeeJaOptioneel
Wi-Fi-slotenNeeJaJaJaJa
Z-Wave-slotenNeeJaJaJaJa
NFC-slotenNeeJaNeeJaNee
Mechatronische slotenJaOptioneelOptioneelJaOptioneel
Slim slot op huidig slotNeeJaOptioneelJaOptioneel
Vervangend slim slotNeeJaOptioneelAfhankelijk van modelOptioneel
Foto van auteur

Redactie

Op 365smart.nl lees je allerlei informatie over smart (home) producten. Van reviews tot leuke informatieartikelen. Deze website wordt bijgehouden door de redactie van Sportmedia365.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.