Home » Blog » Smart lock kopen: Alles wat je moet weten over slimme deursloten

Smart lock kopen: Alles wat je moet weten over slimme deursloten

Smart lock kopen

Wil je ook een smart lock kopen voor jouw huis, bedrijf of vakantiewoning? Dan is het verstandig om jezelf eerst goed te verdiepen in de materie. Er zijn veel verschillende soorten slimme deursloten te koop in Nederland en België. In deze uitgebreide koopgids en keuzehulp lees je alles wat je moet weten op dit gebied. Zo leer je wat een smart lock is, welke varianten door ons als beste zijn getest en waar je op moet letten als je een slim slot gaat kopen.

Tip: Wil je meteen naar de beste smart locks 2022? Dit zijn de LOQED Touch Smart (cilinder vervangen) en de Nuki Smart Lock 3.0 Pro (zet je over het huidige slot).

Wat is een smart lock?

Een smart lock is een elektrisch slot. Deze zijn in twee types te koop: slimme sloten die de huidige cilinder vervangen en varianten die je op de huidige cilinder plaatst. Het is een vorm van smart home technologie en domotica. Het slot van de deur gaat open en dicht middels een app, code of vingerafdruk. Dit verschilt per slot. Er wordt gebruik gemaakt van een overdrachtsstandaard, zoals: bluetooth, Z-wave, wifi of NFC. Meestal betreft het een combinatie van één of meerdere standaarden. Een slim slot wordt meestal geopend via een app op een smartphone. Sommige modellen kan je van afstand openen, al is hier vaak wel een bridge voor nodig. Smart locks worden o.a. vaak gebruikt om toegang te geven tot huizen, Airbnb’s, B&B”s en bungalows op vakantieparken.  

Drie voorbeelden van slimme elektrische deursloten.
Drie voorbeelden van slimme elektrische deursloten.

Andere namen: Dit stukje smart home technologie wordt meestal – ook in Nederlandse webwinkels – een smart lock of smartlock genoemd. Toch zien we af en toe ook andere benamingen, zoals: slim deurslot, smart deurklink, elektronisch slot, elektrisch slot, smart slot, vingerafdruk slot en digitaal slot, voorbij komen.

Onze favorieten op een rij:

Wij hebben meerdere deursloten uitgetest op onze deur of ermee kennisgemaakt bij vrienden. Twee modellen springen er tussenuit. Dit zijn de LOQED Touch Smart (cilinder vervangen) en de Nuki Smart Lock 3.0 Pro (zet je over het huidige slot). Het zijn fantastische slimme sloten van hoge kwaliteit. Hieronder zie je de twee populairste modellen – die allebei het felbegeerde TIP-label van onze redactie hebben gekregen – in de winkel.

Waar let je op als je een slim deurslot gaat kopen?

Heb je interesse in een smart lock? Dan is het verstandig om jezelf goed in te lezen. Je moet namelijk op een aantal dingen goed letten. Hieronder lees je uitgebreid waar je precies op moet letten bij het kopen van een smart lock voor thuis of zakelijk.

Is het voor zakelijk gebruik, bijvoorbeeld in een Airbnb, B&B of plek waar veel vreemden komen?

Bedenkt eerst goed met wat voor doel je een smart lock kopen gaat. Als je een deurslot voor thuis wilt hebben, dan hoef je wellicht niet een model te hebben waar je 200 gebruikers op kan toevoegen. Wil je een slim deurslot voor een groot gebouw kopen waar veel mensen toegang tot moeten hebben? Dan koop je liever een variant waar je veel mensen kan toevoegen aan de app. Sommige sloten zijn ook voorzien van een keypad, waar mensen een pincode in kunnen toetsen om de deur te openen. Dit is weer goed geschikt voor vakantieverblijven.

Connectiviteit

Heb je thuis al een Zigbee smart hub, Homey hub of Z-wave bridge? Dan kun je deze goed uitbreiden met een deurslot die hier mee compatibel is. Anders ga je eerder voor een model wat je zonder bridge kan gebruiken (of waar al een bridge ingebouwd zit). Je kiest dan een Bluetooth en/of wifi- slim deurslot uit. Anders moet je – in sommige gevallen – nog een aparte bridge aanschaffen.

Huidig slot vervangen of laten zitten?

Dit slot vervangt de huidige cilinder
Dit slot vervangt de huidige cilinder
Een slot datje over de cilinder zet
Een slot dat je over de cilinder zet

Er zijn – grofweg – twee type smart locks te koop. Bij het ene model vervang je de cilinder. Bij het andere model vervang je de huidige cilinder niet, maar zet je er een slim kastje op. Hieronder zie je de favorieten van ons uit de twee categorieën. Lees in deze blog meer informatie over de voordelen en nadelen van deze twee opties.

Manier van toegang

Je kan sloten kopen die alleen met een app geopend kunnen worden, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden op het gebied van smart locks. Bepaal voor jezelf wat jij prettig vind om de deur te openen. Opties zijn onder andere:

  • Smartphone app
  • NFC signaal
  • Tag
  • Biometrische lezer
  • Vingerafdruk
  • Aanraking
  • Pincode

Tip: Huur je een huis? Overleg het dan met de huisbaas of woonstichting of je een slot met cilinder mag vervangen. In vrijwel alle gevallen kun je het oude slot eenvoudig terugplaatsen bij verhuizing.

Verzekering en veiligheid

De meeste grote verzekeraars in Nederland en België dekken schade bij diefstal, ook als er gebruik gemaakt wordt van een slim slot. Het helpt zeker als dit slot door de onafhankelijke stichting SKG is gekeurd en drie sterren heeft gekregen. Kijk altijd voor de zekerheid de polis even na van jouw woonverzekering of neem contact op om te vragen of jouw verzekeraar ook schade dekt als je een smart lock hebt.

Ontwerp

Ook niet onbelangrijk is het design van het deurslot. Sommige modellen opzetsloten kunnen best wel groot en bonkig zijn vergeleken met een normaal cilinderslot. Ook is het handig om even te kijken of het slot wel leverbaar is in de kleur die je wenst. Vergeet ook niet te kijken naar de buitenunit in het geval je een slim elektrisch deurslot neemt die de huidige cilinder vervangt.

Prijs

Belangrijk is om een budget voor jezelf te bepalen. Een smart lock is vaak geen hele goedkope aanschaf. Een goed model verhoogt wel de veiligheid in huis vergeleken met een slecht – ongekeurd – model.. Hieronder zie je de beste prijzen voor de beste smart locks 2022!

Een voorbeeld in een video

In de onderstaande video zie je een voorbeeld van een smart lock. Het gaat hier om dit model, dat door onze redactie als zeer positief is getest.

Alle smart locks met elkaar vergelijken

Wij hebben op 365smart.nl meerdere slimme deursloten met elkaar vergeleken en uitgetest. Onze bevindingen lees je op de productpagina’s hieronder. Je kan ook de verschillende modellen met elkaar vergelijken. Dit doe je door een slim slot toe te voegen aan de vergelijker met de vergelijken-knop.

Veelgestelde vragen over smart locks

Is een slim deurslot wel veilig?

Dit hangt er vanaf welk model je koopt. Een heel goedkoop deurslot dat je rechtstreeks van Aliexpress of Wish haalt, is doorgaans minder veilig dan een smart lock van een bekend merk. Wij vertrouwen o.a. op LOQED, Nuki en Bold als het gaat om smart locks. Bekijk altijd de manier van encryptie, waar de gegevens worden opgeslagen en of de cilinder SKG gekeurd is.

Welke merken Smart Locks zijn er?

Er zijn talloze merken. Aangezien dit een echte trend aan het worden is, komen er ook steeds meer merken bij. Op het moment zijn de bekendste merken: Apeiron, Bold, Danalock, Igloohome, LOQED, Nuki, Shield en Yale.

Wat zijn de beste smart locks van 2022?

Er hebben slechts twee smart locks het TIP-label van onze redactie gehad. Dit zijn de LOQED Touch Smart (cilinder vervangen) en de Nuki Smart Lock 3.0 Pro (zet je over het huidige slot)

nv-author-image

Op 365smart.nl lees je allerlei informatie over smart (home) producten. Van reviews tot leuke informatieartikelen. Deze website wordt bijgehouden door de redactie van Sportmedia365.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.