☑️ Bekijk HIER de uitverkoop op smart starter kits!

Smart speaker kopen: Keuzehulp, informatie en aanbiedingen

Smart speaker kopen

Wil je een slimme speaker kopen? Dan is het verstandig om jezelf goed in te lezen van te voren. Er zijn namelijk enorm veel soorten slimme boxjes op de markt. Deze apparaten worden ook wel smart speakers genoemd en zijn tegenwoordig erg populair. Steeds meer mensen hebben een speaker in huis waar ze tegen kunnen praten. In deze uitgebreide keuzehulp lees je alles wat je moet weten over het kopen van een smart speaker. Je leest informatie, bekijkt de beste slimme speakers van dit moment en leert waar je op moet letten voordat je tot aankoop overgaat. Daarnaast zie je ook de actuele aanbiedingen van deze handige boxjes, die naast muziek afspelen nog veel meer kunnen betekenen in jouw huis!

Wat is een slimme speaker?

Een smart speaker is een normale luidspreker, maar dan met een ingebouwde microfoon en een machine learning chip (computertje). Hierdoor kunnen deze slimme speakers gebruik maken van slimme functies, zoals bediening van smart home apparaten en alle functies benutten van de slimme spraakassisten. Natuurlijk kunnen deze apparaten ook muziek afspelen van bijvoorbeeld YouTube, Spotify, Deezer of TunIn Radio. Ook kun je muziek afspelen vanaf een telefoon door deze te koppelen via Bluetooth of wifi. De populairste merken zijn Sonos, Apple, Google en Amazon. Vaak fungeert een slimme speaker ook als smart hub.

Soorten slimme speakers / smart speaker
Er zijn enorm veel soorten slimme speakers, in allerlei vormen en maten.

Wist je dat: Een slimme speaker wordt in het Engels smart speaker genoemd. In de Nederlandse en Belgische webwinkel kom je vaak zowel de Nederlandse als Engelse term tegen. Weest gerust: er wordt precies hetzelfde bedoelt.

Onze drie topfavorieten op een rij

Ben je op zoek naar de beste smart speaker van dit moment? Dan zijn de onderstaande drie boxjes zeker het overwegen waard. Deze hebben alle drie het felbegeerde TIP-label gekregen van onze redactie. Iets wat niet veel producten krijgen. Klik op de producttitel voor meer informatie of op de Bekijk-aanbieding knop voor de beste deal in de webwinkel. Onder de widgets lees je nog meer informatie over de slimme speaker.

Wat kan een smart speaker wat een normale speaker niet kan?

Een slimme speaker kan – net als een normale speaker zonder smart functies – ook gewoon geluid afspelen. Het hangt van de kwaliteit van de speaker af hoe de geluidskwaliteit is. Eigenlijk precies hetzelfde als bij de normale speaker. Toch kunnen slimme speakers veel meer dan een domme speaker. Zo kan je vaak:

  • Aansturen van andere slimme apparaten in jouw huis
  • Als intercom gebruiken tussen speakers. Bijvoorbeeld: in de keuken het commando geven dat de speaker boven moet omroepen dat het eten klaar is.
  • Gesprekken mee voeren
  • Podcasts afspelen
  • Feitjes vertellen
  • Het weer voorlezen
  • Het laatste nieuws voorlezen
  • Vragen beantwoorden: “Openingstijden Albert Heijn”
  • Muziek afspelen op commando (i.c.m. een muziekdienst zoals Deezer, Youtube Music of Spotify)

Een verdeling in drie categorieën

Je kan slimme speakers grofweg onderverdelen in drie categorieën. Sommige speakers vallen in meerdere categorieën. Zo valt de Sonos Move in de eerste twee categorieën en de Google Nest hub in de laatste twee.

Slimme speakers voor in huis

In deze categorie vallen de boxjes die je op netstroom aansluit. Deze gaan in een stopcontact en maken gebruik van de wifiverbinding in huis. Deze boxjes kun je kopen in veel soorten en maten. Ook qua prijs is er voor ieder wat wils. De kleine en goedkope variant bieden de functies die je zoekt in een slimme box, maar zijn qua geluid niet altijd even goed. Zo zit er echt een groot verschil in de geluidskwaliteit van de Nest Mini en de Nest Audo, terwijl het prijsverschil niet enorm is. Hieronder zie je enkele voorbeelden en actuele prijzen. Als er aanbiedingen zijn zie je dat direct terug in de prijs!

sale

Draagbare speakers

De tweede variant zijn de draagbare speakers. Deze kan je zowel thuis als buiten gebruiken. Binnen gebruikt het nog steeds een wifiverbinding. Ben je buiten? Dan maak je gebruik van de bluetooth om muziek te streamen. Je kan op dat moment geen gebruik maken van slimme functies. Het voordeel is dat je altijd snel een box mee kan nemen, maar dat je het apparaat ook binnen kan gebruiken als normale smart speaker. De Sonos Move en JBL Link Portable zijn hier uitstekende voorbeelden van. Deze speaker is tevens een van onze favorieten van dit moment.

Hubs met schermen en geluid

Een smart hub is de basis van een smart home. Sommige modellen hebben een ingebouwd scherm en speaker. Je kan hier dezelfde commando’s aan geven als je doet aan een normale slimme speaker. Het speelt ook muziek af. Het allerbekendste voorbeeld is de Google Nest Hub 2. Dit model kan zelfs je slaap bijhouden. Veel mensen plaatste een hub met scherm en geluid in de keuken, zodat ze hier de agenda kunnen bekijken en recepten op kunnen zetten voor tijdens het koken. Hieronder zie je de beste prijzen van de Nest Hub 2. Als je op de bekijk-button klikt lees je er meer over bij de desbetreffende webwinkel.

Waar moet je op letten bij het kopen van een smart speaker?

Voordat je een smart speaker kopen gaat, let je eerst op de volgende 5 punten.

Ecosysteem kiezen: Apple, Google of Amazon?

In de wereld van smart speakers zijn er drie grote bedrijven die vechten om marktaandeel. Dit zijn Apple, Google en Amazon. In Nederland en België zijn Apple en Google het grootste, maar Amazon is wel aan een opmars bezig. Als je in jouw huishouden bijvoorbeeld al meerdere iPhones en iPads hebt, dan kies je eerder voor een slimme assistent van Apple ingebouwd in de speaker. Android gebruikers of nieuwe gebruikers kunnen prima kiezen voor de Google Assistant. Apple gebruikers kiezen voor de Apple HomePod, Google gebruikers voor de Nest Mini, Nest Audio of Nest Hub. In de onderstaande video zie je een aflevering van Slimmer Huis van Coolblue. Je maakt hier kennis met Google Home vs. Amazon Alexa. Een erg leuke video. Eigenlijk is de hele serie Slimmer Huis van Coolblue een aanrader. Leuke presentatie en zeer fijne uitleg.

De kwaliteit van de verbinding

Heb je in huis een matige wifiverbinding? Dan is het kopen van een smart speaker wellicht niet de beste keuze. Je hebt namelijk een wifiverbinding nodig als je gebruik wilt maken van de slimme functies. Deze moet ook een beetje stabiel zijn als je bijvoorbeeld radio wilt afspelen via TuneIn. Anders valt de verbinding vaak tussendoor weg. Slimme speakers zijn vrijwel nooit voorzien van een ingang voor een netwerkkabel. Je bent dus afhankelijk van de wifi in huis!

Geluidskwaliteit

Een klein en goedkoop model, zoals de Google Nest Mini, is prima voor het aansturen van jouw smart home en vragen stellen aan de slimme assistent. Achtergrondmuziek afspelen kan ook nog wel. De geluidskwaliteit is echter niet geweldig. Bij het kopen van een slimme speaker moet je jezelf afvragen wat je gaat doen met de slimme box. Ga je veel geluid afspelen, zoals muziek van Spotify, Deezer of radio via TuneIn? Dan kies je misschien eerder voor een slimme box met beter geluid.

Prijs

Het goedkoopste slimme boxje – van een beetje kwaliteit – kost slechts een paar tientjes. Dit is voor de meeste mensen een prima instaprijs en startmodel. Het is vaak niet nodig om een smart hub te kopen met ingebouwd scherm die een stuk duurder is. Een simpel smart boxje volstaat. Wij raden dan vaak de Google Nest Mini of Nest Audio aan. Apple gebruikers kiezen het beste voor de nieuwe HomePod. Deze zijn allemaal niet duur, maar wel prima om kennis te maken met de slimme functies. Ook zijn deze apparaten erg fijn en prettig in gebruik. Hieronder zie je de drie modellen. Via de Bekijk-knop ga je naar de webwinkel toe, waar je meer info leest over het product en de specificaties bekijkt.

Lees reviews en beoordelingen

Als laatste tip: Lees beoordelingen en reviews van mensen. Wij hebben van diverse modellen ook een korte review geschreven. Hieronder zie je een overzicht van alle smart speakers die wij hebben beschreven. Klik op de producttitel om meer informatie te bekijken, onze review te lezen en de specificaties in te zien:

Veelgestelde vragen en antwoorden

Een aantal vragen en antwoorden over smart speakers op een rij:

Wat kan een slimme speaker wat een normale speaker niet kan?

Beiden kunnen geluid afspelen, maar een slimme speaker gaat nog een stap verder. Deze maakt gebruik van diverse slimme functies van de ingebouwde spraakassistent en microfoon. Je kan gewoon vragen aan de speaker wat voor muziek er afgespeeld moet worden, wat het weer wordt en of er files zijn. Ook stuur je jouw smart home aan.

Waar let je op als een smart speaker kopen gaat?

In het kort: Je let op het ecosysteem (Apple, Google, Amazon etc.), prijs/kwaliteit en geluidskwaliteit.

Welke spraakassistent is het beste in een smart speaker?

Veel hangt af van persoonlijke voorkeur. Zo heeft de schrijver van dit artikel gekozen voor de Google Assistant, maar zijn ouders voor Siri. Zij hebben namelijk een iPhone en een iPad in huis en zijn Siri dus al gewend. In Nederland en België kies je vaak nog eerder voor Google of Apple. Amazon met de Alexa spraakassistent is nog in opkomst.

smart speaker kopen
Foto van auteur

Redactie

Op 365smart.nl lees je allerlei informatie over smart (home) producten. Van reviews tot leuke informatieartikelen. Deze website wordt bijgehouden door de redactie van Sportmedia365.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.