Home » Blog » Leuke voorbeelden van smart home-technologieën

Leuke voorbeelden van smart home-technologieën

Voorbeelden smart technologie

Eigenlijk kun je het niet zo gek bedenken of er is een slimme versie van gemaakt. In huis zijn er talloze producten die door fabrikanten ‘slim zijn gemaakt’. Sommige spullen in huis kun je zelf eenvoudig slim maken. Zo kun je een Chromecast gebruiken om een oudere televisie (met HDMI-poort) slim te maken. Eerder gaven we al de definitie van smart home technologie en enkele voorbeelden van deze techniek. In deze blog bekijken we uitgebreid een groot aantal toepassingen van smart technology voor in huis.

Slimme televisies

Smart-tv’s maken verbinding met internet om toegang te krijgen tot inhoud via applicaties, zoals on-demand video en muziek. Sommige smart-tv’s bevatten ook spraak- of gebarenherkenning. Ook kun je zelf een oudere televisie, mits geschikte aansluiting, slim maken, zodat je bijvoorbeeld je scherm van een telefoon of tablet kan casten (overzetten, streamen) naar de televisie.

Verlichting

Behalve dat ze op afstand kunnen worden bediend, kunnen slimme verlichtingssystemen, zoals Hue van Philips, detecteren wanneer bewoners in de kamer zijn en de verlichting indien nodig aanpassen. Slimme lampen kunnen zichzelf ook regelen op basis van daglichtbeschikbaarheid. Je kan zelf veel verschillende soorten energieschema’s instellen. Belangrijkste is natuurlijk dat je het geheel aan kan sturen met bijvoorbeeld een smartphone of tablet.

Thermostaten

Een van de eerste producten waarmee mensen in Nederland kennismaakten op het gebied van smart home technologie is de thermostaat. Deze worden geleverd met geïntegreerde wifi, zodat gebruikers de huistemperaturen kunnen plannen, bewaken en op afstand kunnen regelen. Deze apparaten leren ook het gedrag van huiseigenaren en passen de instellingen automatisch aan om bewoners maximaal comfort en efficiëntie te bieden. Slimme thermostaten kunnen ook energieverbruik rapporteren en gebruikers eraan herinneren om onder andere filters te vervangen. Voorbeelden zijn Nest en Toon.

Sloten

Smart Locks oftewel slimme sloten kunnen worden gebruikt als vervanging van een traditioneel slot. Slimme sloten kunnen ook detecteren wanneer bewoners in de buurt zijn en de deuren voor hen ontgrendelen.

Beveiligingscamera’s

Met slimme beveiligingscamera’s kunnen bewoners hun huis in de gaten houden wanneer ze weg zijn, op werk zijn of aan het genieten zijn van een welverdiende vakantie. Slimme bewegingssensoren kunnen ook het verschil identificeren tussen bewoners, bezoekers, huisdieren en inbrekers en kunnen de autoriteiten op de hoogte stellen als verdacht gedrag wordt gedetecteerd.

Keukenapparatuur

Er zijn allerlei soorten keukenapparatuur beschikbaar, waaronder slimme koffiezetapparaten die je een vers kopje kunnen inschenken zodra je wekker afgaat; slimme koelkasten die houdbaarheidsdata bijhouden, boodschappenlijstjes maken of zelfs recepten maken op basis van ingrediënten die voorhanden zijn; fornuizen en broodroosters; en, in de wasruimte, wasmachines en drogers. Al deze technologie kan worden aangesloten op het thuisnetwerk om zo een echt ‘slim huis’ te maken. Veel nieuwe modellen van dit soort apparatuur wordt door de fabrikant al slim gemaakt, waardoor jij er direct van kan profiteren.

Speakers

Een slimme luidspreker is een type luidspreker en spraakopdrachtapparaat met een geïntegreerde virtuele assistent die interactieve acties en handsfree activering biedt. Sommige slimme luidsprekers kunnen ook fungeren als een slim apparaat dat gebruikmaakt van Wi-Fi, Bluetooth en andere protocolstandaarden om het gebruik uit te breiden tot meer dan audioweergave, zoals het bedienen van domotica- apparaten. Daarnaast is het bijvoorbeeld vaak mogelijk om de speaker aan te sturen met een applicatie voor op de smartphone of tablet, zodat je op afstand de radio kan bedienen of jouw favoriete Spotify-playlist kan afspelen.

Nog veel meer toepassingen van smart technology

Naast de bovenstaande voorbeelden zijn er nog talloze voorbeelden te bedenken. Smart Technology kan, naast in huis, ook bij enorm veel beroepen worden ingezet. Zo is domotica in het ziekenhuis erg populair aan het worden en wordt er in diverse andere zorginstellingen ook gebruik gemaakt van slimme technologieën. Dit gaat in de komende jaren natuurlijk groeien.

nv-author-image

Op 365smart.nl lees je allerlei informatie over smart (home) producten. Van reviews tot leuke informatieartikelen. Deze website wordt bijgehouden door de redactie van Sportmedia365.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *