☑️ Bekijk HIER de uitverkoop op smart starter kits!

Slimme buitenverlichting kopen: uitgebreide keuzehulp

Slimme buitenverlichting kopen tuinspots en buitenspot

Ben je op zoek naar slimme buitenverlichting, zoals een priklamp, wandlamp, muurlamp, tuinspots of buitenspotjes? Dan is het handig om deze uitgebreide keuzehulp en koopgids goed door te nemen. Er zijn namelijk enorm veel soorten smart lampen voor buiten. Je bekijkt per categorie onze favoriete lampen, leest meer informatie waar je op moet letten voordat je een outdoor lamp koopt en weet straks precies wat voor lamp bij jouw doel het beste past.

Inhoudsopgave

Wat is smart buitenverlichting en slimme buitenspots?

Slimme buitenverlichting is een vorm van verlichting die je kan bedienen via een app en/of een spraakassistent. Deze vorm van verlichting heb je in verschillende soorten en maten. De ene smart outdoorlamp verlicht een pad, de andere schrikt indringers af. Je hebt ook buitenspots, die je mooi weg kan werken in een overkapping of die juist in de tuin staan om een boom of ander object kleur te geven. Je stelt de kleuren via een app in. De beste buitenspots en slimme buitenverlichting stel je via een app in en kunnen miljoenen kleuren laten zien. Dankzij de smart functies maak je geavanceerde schema’s, zoals aan bij zonsondergang en uit bij zonsopgang. Populaire merken zijn Philips Hue en Innr.

Onze drie favorieten buitenspots en slimme outdoorlampen

Hieronder zie je drie modellen waar wij het meest fan van zijn. Dit zijn modellen die wij zelf hebben getest en ook door andere gebruikers (zeer) positief beoordeelt zijn. We hebben hieronder gekozen voor drie modellen uit drie verschillende type buitenlampen: een buitenspot, wandlamp en ledstrip. Verderop in deze keuzehulp lees je meer per lampsoort voor buiten, waaronder de voordelen en nadelen.

Goed om te weten: De meeste mensen die wij spreken zijn ooit begonnen met één Philips Hue lamp en een bridge. Een jaar later hangt het hele huis én de tuin vol met Hue en Innr lampen. Het werkt verslavend 😉.

Welke soorten smart buitenlampen heb je + onze favorieten

Je hebt de keuze uit enorm veel soorten lampen voor buiten. Hieronder behandelen we elke soort lamp die je voor in de tuin of bij de voordeur kan kopen. Per soort lees je de voordelen en nadelen en bekijk je een lijst met onze favoriete lampen in deze categorie.

Wandlampen

Wandlamp

Dit zijn het populairste type lampen voor buiten. Je monteert de lamp aan de muur, vaak op de plek waar de bestaande verlichting hangt. Je kan ook kabels doortrekken, maar daar heb je wel wat kennis voor nodig. Deze lampen zie je vaak bij de voordeur, maar ook als sfeerlamp tegen de buitenmuur. Je hebt verschillende types, zoals lampen die alleen boven en onder licht geven en lampen die vol en rondom verlichten.

Voordelen

 • Prachtige sfeerlampen
 • Stevige montage aan de muur
 • In enorm veel soorten en maten te koop

Nadeel

sale
 • Monteren kan een klus zijn als je dit niet op bestaande bedrading doet

Voorbeelden in de winkel bekijken

Druk op de bekijk-knop voor meer informatie

Buitenspots

Buitenspot

Buitenspots kunnen ook op de muur worden geplaatst, maar staan doorgaans op de grond. Deze vorm van buitenverlichting wordt ook wel tuinspot genoemd. De betere modellen worden geleverd met een prikker die je aan de onderkant monteert / vastdraait. Je prikt de buitenspots in de grond en laat het licht schijnen op een object, plant of boom in de tuin. Dit geeft echt een prachtige sfeer.

Voordelen

 • Sfeer in de tuin
 • In te stellen in miljoenen kleuren en tijdschema’s

Nadeel

 • Bundel licht is vrij smal, waardoor het vooral goed geschikt is als sfeerverlichting

Voorbeelden in de winkel bekijken

Druk op de bekijk-knop voor meer informatie

Padverlichting / priklampen

padverlichting prikspot sokkel

Binnen deze categorie vallen lampen die je in de grond prikt langs een tuinpad. Sommige mensen prikken deze lampen ook tussen de planten om sfeer te creëren. Hoewel je ook goedkope solar-versies hebt, geven wij de voorkeur aan de smart opties. Deze sluit je bekabeld aan en kun je instellen via een app. Je hebt zo alle vrijheid qua kleur en tijdschema’s.

Voordelen

 • Verlichten het tuinpad
 • Geven sfeer in de tuin
 • In te stellen in talloze kleuren
 • Tijdschema maken in een app

Nadelen

 • Bekabeld aansluiten kost bij eerste gebruik even tijd
 • Werkt vaak alleen met een bridge

Voorbeelden in de winkel bekijken

Druk op de bekijk-knop voor meer informatie

Floodlight / verstraler

Floodlight

Dit type kennen we uit de wereld van beveiligingscamera’s, zoals bij de Eufy Floodlight. Een floodlight wordt in het Nederlands soms ook wel verstraler genoemd. Het is eigenlijk gewoon een hele grote felle lamp. Deze gebruik je op plekken waar je extra licht wilt hebben, zoals bij de voordeur of op plekken waar je indringers, zoals inbrekers, af wilt schrikken. Koppel je een floodlight aan een bewegingssensor, dan kan je instellen dat het licht fel aan moet als er iemand in de buurt komt.

Voordelen

 • Indringers afschrikken met licht
 • Fel licht op plekken waar je dit nodig hebt, bijvoorbeeld bij het sleutelgat

Nadeel

 • Sommige mensen vinden het een wat groot en lomp apparaat voor aan de muur

Voorbeelden in de winkel bekijken

Druk op de bekijk-knop voor meer informatie

Ledstrips

Ledstrip smart

Als laatste vinden de ledstrips, ook wel lichtstrips genoemd. Deze strips zijn waterbestendig en geschikt voor outdoorgebruik. Veel mensen kennen deze vorm van slimme buitenverlichting wellicht alleen voor binnen, maar er zijn ook versies speciaal voor buiten. Ideaal voor onder de overkapping, tegen de rand van een hek of op de rand van de tuingrens. Geeft sfeer en is in verschillende kleuren in te stellen.

Voordelen

 • Flexibele vorm van verlichting
 • Geeft – als je het op een mooie plek plaatst- prachtige sfeer

Nadelen

 • Bekabeld aansluiten
 • Relatief duur

Voorbeelden in de winkel bekijken

Druk op de bekijk-knop voor meer informatie

Goed om te weten: Normale smart lampen met bijvoorbeeld een E27 fitting zijn – vrijwel nooit – voor buitengebruik bestemt. Er zijn wel een aantal normale smart lampen die je buiten kan gebruiken in specifieke situaties, maar je kan beter de voorkeur geven aan een systeem dan speciaal voor buiten is gemaakt.

Waar let je op als slimme buitenverlichting gaat kopen

Voordat je slimme buitenspots of andere smart buitenverlichting gaat kopen, is het handig om jezelf eerst goed in te lezen. Hieronder vind je een overzicht van allerlei zaken waar je op moet letten als je slimme verlichting gaat kopen.

Merken en connectiviteit

Heb je al een ander merk van smart producten in huis? Dan is het handig om te kijken of hier uitbreidingen voor beschikbaar zijn. Bekendste merken van slimme buitenverlichting zijn Philips Hue (marktleider) en Innr. Je hebt hier altijd een Hue Bridge voor nodig. Heb je deze al? Dan hoef je deze niet meer aan te schaffen voor de buitenverlichting.

Prijs

Bepaal van tevoren een budget. Smart buitenlampen zijn namelijk niet goedkoop. Ze gaan uiteindelijk wel erg lang mee, zijn weersbestendig en duurzaam, waardoor je op lange termijn geld bespaart.

Tip: Bij vrijwel alle lampen krijg je meer korting als je er meer tegelijk koopt. Een losse lamp is altijd duurder dan een pak van drie of zelfs vijf. Hoe meer je koopt, des te beter de aanbieding.

Bridge

Als je buitenverlichting wilt kopen met smart functies, ontkomt je niet aan een bridge. Dit is een apparaatje waaraan je alle lampen en andere geschikte apparaten kan koppelen. De bekendste is de Buit Deze doe je in het stopcontact en maakt verbinding met het thuisnetwerk.

Voor welk doel?

Waar wil je de lamp voor gebruiken? Je hebt hierboven al gelezen over de verschillende types van outdoor-verlichting. Het maakt namelijk een flink verschil of je een lamp wilt kopen die een boom sfeervol verlicht of een lamp die indringers verjaagt met fel licht. Bepaal goed welke lamp het beste bij jouw doel past.

Weersbestendigheid

De buitenlampen van merken zoals Philips Hue en Innr kunnen prima tegen diverse weertypes. Je kan deze vaak gebruiken bij temperaturen van -20 tot en met +40 °C. Ook zijn deze lampen vaak stof- en waterbestendig. Toch is dit niet bij alle buitenlampen het geval. Kijk dit goed na in de specificaties van de lamp die je op het oog hebt. Sommige buitenlampen moet je namelijk echt onder een overkapping hangen, want deze kunnen niet tegen teveel water.

Smart functies

Een smart lamp heeft veel voordelen. Zo hoef je de lamp niet meer zelf aan of uit te zetten met een schakelaar, maar kan je alles automatiseren. Ook kun je de lampen instellen in miljoenen kleuren naar keuze. Sommige lampen bedien je ook met de spraakassistent, zoals via een Google Nest Audio of Apple HomePod mini. Andere soorten slimme buitenverlichting werken exclusief met een app. Bepaal zelf wat je prettig vindt.

Manier van aansluiten

Vrijwel alle goede buitenverlichting met smart functionaliteiten sluit je bekabeld aan. Solar modellen en batterij modellen zijn schaars en vaak ook kwalitatief minder goed. Hopelijk verandert dit in de toekomst. Bekijk goed de handleiding en installatie instructies van de smart buitenspot die je wilt kopen. Kijk dan extra goed of de huidige bedrading ook bij jou werkt.

Uitbreiden met andere smart apparaten

Wil je het systeem later uitbreiden? Dan zoek je een merk dat niet alleen verlichting aanbiedt, maar ook accessoires zoals bewegingsmelders en slimme rookmelders. Je kan dan nog meer instellen, zoals:

 • Bij beweging bij lamp 1 voordeur moet de lamp 100% fel aan gaan voor 30 seconden. Bij geen beweging is de intensiteit 30%.
 • Bij een rookmelding moeten alle slimme lampen 100% fel aan

Veelgestelde vragen en antwoorden op een rij

Is Philips Hue een goed merk voor slimme buitenverlichting?

Jazeker. Het is zelfs de marktleider op dit gebied. De lampen zijn erg fijn om mee te werken. Je weet echt dat je kwaliteit in huis haalt als je een Hue-buitenspot koopt.

Wat voor verschillende lampen zijn er voor buiten?

Je kan lampen kopen in verschillende categorieën, zoals: wandlamp, priklamp, buitenspot, tuinspot, ledstrip en floodlight. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten smart lampen voor buiten met daarbij de voordelen en nadelen.

Alle smart buitenspots bekijken

slimme buitenverlichting
Foto van auteur

Redactie

Op 365smart.nl lees je allerlei informatie over smart (home) producten. Van reviews tot leuke informatieartikelen. Deze website wordt bijgehouden door de redactie van Sportmedia365.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.