☑️ Bekijk HIER de uitverkoop op smart starter kits!

Robotstofzuigers die het huis in kaart brengen: zone cleaning en no-go zones

Robotstofzuiger die huis in kaart brengt

Ga je een robotstofzuiger kopen? Dan raden wij vrijwel altijd een model aan met een mapping functie. Zo wordt het hele huis – na een aantal kaartrondes / trainingsrondes – goed in kaart gebracht. Dit heeft echt enorm veel voordelen. Je kan kamers labelen (Hey Google, ga de keuken stofzuigen!), no-go zones instellen en een zone schoonmaken. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze mapping-functie. Je leest over de voordelen, ziet onze favoriete robotstofzuigers die jouw huis in kaart kunnen brengen en bekijkt een uitleg van een aantal relevante termen.

Inhoudsopgave

Onze favoriete robotstofzuigers met kaartfunctie op een rij

Wij hebben veel robotzuigers zelf uitgetest of mogen testen. Daar zaten een aantal echt slimme modellen bij die een kaartfunctie hebben. Hieronder zie je een overzicht van deze modellen, met daarbij onze beoordeling. Als je op de aanbieding-knop drukt, ga je direct naar de webwinkel toe waar het apparaat te koop is. Je kan ook tot 8 modellen toevoegen aan onze vergelijker. Druk je op de productnaam of productafbeelding, lees je meer informatie die wij hebben geschreven.

Enkele termen uitgelegd

Als je op zoek gaat naar een robotstofzuiger die het huis voor je in kaart brengt, kom je al snel veel – waarschijnlijk – nieuwe termen tegen. Hieronder leggen we enkele termen uit:

Mapping

Dit is een Engelse term die je vaak tegenkomt in de productomschrijving van robotstofzuigers. Je kan dit vertalen als “in kaart brengen”. De robotstofzuigers brengt het huis in kaart. Als je een nieuwe stofzuiger hebt, gaat deze tijdens het schoonmaken ook meteen mapping doen. Na een aantal rondjes door huis, maakt de schoonmaakrobot een kaart, die je in de app kan bekijken.

Trainingsronde

Je kan bij een nieuwe slimme stofzuiger kiezen om tijdens het schoonmaken een kaart te laten maken. Dit is wel een langzame manier van mapping (zie hierboven). Sommige robtostofzuigers kunnen ook trainingsrondes doen. Ze maken dan niet schoon, maar brengen puur het huis in kaart. Hier zijn meerdere rondes voor nodig. Ter info: Ons appartement van 90 vierkante meter was na 3 trainingsrondes volledig in kaart gebracht door de Roomba i7. Het voordeel is dat de batterij erg lang meegaat tijdens de trainingsronde.

kaart robotstofzuiger training leren

No-go zone / No-go area / Vermijdzones

Als er eenmaal een kaart is gemaakt door de slimme stofzuiger, kun je zones gaan aangeven. Je geeft op de kaart dan no-go zones aan. In het Nederlands wordt dit in diverse apps Vermijdzones genoemd. Dit zijn gebieden waar de schoonmaakrobot niet hoeft te stofzuigen. Je kan dit vaak tijdelijk aangeven of als permanente no-go zone. Handig als de robot bijvoorbeeld vaak onder hetzelfde kastje of op hetzelfde randje van het tapijt vastloopt.

Schoonmaakzone (cleaning zone)

Wil je slechts een klein deel van het huis schoonmaken? Dan maak je een schoonmaakzone op de kaart. De robotstofzuiger gaat dan alleen dit stukje van de kaart schoonmaken. Wij hebben zones ingesteld onder en rondom de eetkamertafel en bij de deurmat. In ons schoonmaakschema neemt de robotstofzuiger deze gebieden extra mee, bijvoorbeeld tijdens het korte avondrondje. Je kan ook een tijdelijke schoonmaakzone maken. Dan gaat de stofzuiger eenmalig het gedeelte wat je selecteert op de map schoonmaken.

sale

Kamerlabels en afscheidingen

De robot doet zelf zijn uiterste best om het huis in kaart te brengen en kamers te herkennen. Tijdens de mapping-rondes zie je de robot ook extra vaak tegen de deurposten botsen. Op de kaart in de app zie je de kamers die de robot zelf heeft herkent met daarbij de afscheidingen. Deze kan je zelf nog aanpassen. Dit doe je door op de kaart te slepen. Ben je tevreden met de kamerindeling? Dan maak je kamerlabels. In ons huis zijn dat o.a. woonkamer, eetkamer, voorraadkamer, kantoor, keuken, hal, gang en slaapkamer. Nu kan je de robot vragen of hij alleen de slaapkamer even doet. Erg handig dus!

Kamers labelen nog go zone robotstofzuiger huis kaart

Meerdere verdiepingen in kaart brengen

Slimme robotstofzuigers kunnen meerdere verdiepingen in kaart brengen. In de productomschrijving of bij de specificaties zie je staan hoeveel kaarten er in het geheugen opgeslagen kunnen worden. Per verdieping doe je een mapping ronde. In de app zie je goed de kaarten per verdieping.

Permanente en tijdelijke kaart

De robotstofzuigers die in dit artikel zijn genoemd maken allemaal een permanente kaart. De kaart wordt na elk schoonmaakrondje bijgewerkt waar nodig. Sommige andere robotstofzuigers maken na het stofzuigen een tijdelijke kaart. Je ziet dan de gebieden waar de robot is geweest, maar kan de kaart niet bewerken. Na een aantal dagen / weken wordt de kaart uit het geheugen gewist. Dit soort robots hebben geen mapping of training. Dit lees je bijvoorbeeld goed in onze Roomba 980 review.

Virtual wall paaltje / Virtuele muur

Bij sommige modellen krijg je een virtuele muur meegeleverd. Dit is een klein paaltje die je in huis neerzet. Je kan op die manier een gebied aangeven waar de robot niet hoeft te komen. Handige als je snel een tijdelijke no-go zone wilt maken. Toch is dit niet echt nodig bij robotstofzuigers die een kaartfunctie hebben. Je doet dit namelijk gewoon in de app op de kaart!

Zone cleaning

Zone Cleaning is het schoonmaken van een klein gedeelte in huis. Je kan zelf een zone maken door een schoonmaakzone in te stellen. Ook kan je de robot naar een kamer sturen, bijvoorbeeld alleen de keuken. Dan wordt alleen dit stukje schoongemaakt. Iets wat je niet gemakkelijk in kan stellen bij de minder slimme robotzuigers.

Prijs vergelijken en aanbiedingen

Hieronder zie je van een aantal hierboven besproken modellen de beste prijzen van dit moment. Deze robots brengen jou huis in kaart en zijn met recht écht slim te noemen. De prijzen worden dagelijks opgehaald bij diverse aanbieders. Via de Bekijk-knop kom je direct bij de aanbieder terecht.

Leuk om te weten: De echt slimme modellen, zoals de Roomba i7, Roborock S7 en Roomba S9 (normale en +-versies), weten dankzij de kaart en de geschiedenis precies hoe lang het duurt om een kamer te stofzuigen. Dit zie je dan ook terug in de app. Bijvoorbeeld: Woonkamer: 19 minuten, Keuken: 8 minuten etc.

De voordelen van een robotstofzuiger die een kaart maakt in de app

Wij zijn zelf erg fan van deze functie. Sterker nog: In ons huis komt geen robotstofzuiger meer die geen slimme kaartfunctie heeft. Dit soort modellen waren vroeger nog enorm duur, maar tegenwoordig al een stuk vriendelijker geprijsd. Een schoonmaakrobot die jouw huis in kaart brengt heeft enorm veel voordelen. Hieronder een lees je over een paar voordelen die wij zelf ervaren hebben:

  • Stel via de app zones in waar de robotstofzuiger niet hoef te komen
  • Label elke kamer in het huis, zodat de robot niet altijd het hele huis hoeft schoon te maken.
  • Maak geavanceerde schoonmaakschema’s, bijvoorbeeld:
    • Elke dag: woonkamer, eetkamer, hal, gang en keuken
    • Ma – Di – Do: slaapkamer, kantoor, voorraadkamer
    • Elke avond: Keuken en deurmat
  • Vraag aan de spraakassistent van een slimme speaker, zoals de Google Nest Audio of Apple HomePod of de robot een bepaalde kamer wilt schoonmaken
  • Gedetailleerd overzicht van waar de robot is geweest
  • Duidelijk te zien waar het extra vies was
  • Overzicht van plekken waar de robotstofzuiger langer is geweest, omdat er bijvoorbeeld een tapijt ligt
Reinigen klaar Robotstofzuiger kaart mapping

Veelgestelde vragen en antwoorden over stofzuigers die het huis in kaart brengen

Een aantal vragen met daarbij ons antwoord:

Raden jullie alleen maar robotstofzuigers aan die een kaartfunctie hebben?

Nee, dat zeker niet. Voor veel mensen is een normale robotstofzuiger voldoende. Je drukt op de Clean-button of start in de app het programma en de robot gaat het hele huis of de hele verdieping doen. Afscheidingen maak je met een virtuele muur (paaltje neerzetten). Wij vinden echter de kaartfunctie enorm veel toevoegen voor ons huis. Met name voor het maken van een goed schoonmaakschema is het erg prettig. Ook is het handig dat we de robotstofzuiger dan eenvoudig naar een plek kunnen sturen waar het stofzuigen op dat moment nodig is. Dit zijn bij ons bijvoorbeeld de keuken, rondom de eetkamertafel en deurmat.

Kan een robtostofzuiger meerdere verdiepingen in kaart brengen?

Ja, vrijwel alle moderne robotstofzuigers met kaartfunctie (mapping) kunnen meerdere kaarten opslaan. Je maakt per verdieping een aparte kaart. In de app kan je de kamers labelen en de kaart een naam geven. Overzichtelijk!

Voorbeeld in een video

robotstofzuiger kopen
Foto van auteur

Redactie

Op 365smart.nl lees je allerlei informatie over smart (home) producten. Van reviews tot leuke informatieartikelen. Deze website wordt bijgehouden door de redactie van Sportmedia365.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.