Home » Blog » Wat is een slim slot, ook wel smart lock genoemd?

Wat is een slim slot, ook wel smart lock genoemd?

Slimme sloten

Je kan tegenwoordig echt het hele huis slim maken. Van de bekende slimme thermostaat en slimme verlichting van de IKEA tot slimme sloten. Alles is mogelijk. Je kan zelfs de kinderkamer slim maken. Slimme sloten zijn ook vrij populair in het buitenland, maar weten in Nederland ook steeds meer terrein te winnen. In dit artikel bekijken we wat een slim slot precies is en wat je er allemaal mee kan doen.

Wat is een slim slot?

Een slim slot is een elektromechanisch slot. Het is ontworpen om open en dicht te gaan op commando. Dit commando krijgt het slimme slot van een geautoriseerd apparaat met behulp van een draadloos protocol en een cryptografische sleutel. Dit laatste is nodig als controle om het autorisatieproces uit te voeren.

Het bewaakt ook de toegang tot de deur en stuurt waarschuwingen voor de verschillende gebeurtenissen die te maken hebben met openen van de deur. Ook kan het onregelmatigheden (leren) herkennen. Slimme sloten kunnen worden beschouwd als onderdeel van een slimme woning. In het Engels heten deze apparaten ook wel smart locks.

Hoe worden slimme sloten geïnstalleerd?

De meeste slimme sloten zijn geïnstalleerd op normale mechanische sloten (eenvoudige soorten sloten, inclusief nachtschoten). Op deze manier is het gewoon een upgrade van een traditioneel slot.

Slimme sloten hebben, net als de traditionele sloten, twee hoofdonderdelen nodig om te werken: het slot en de sleutel. In het geval van deze elektronische sloten is de sleutel geen fysieke sleutel, maar een smartphone of een speciale sleutelhanger die speciaal voor dit doel is geconfigureerd en die draadloos de authenticatie uitvoert die nodig is om de deur automatisch te ontgrendelen.

Hoe krijgen dit smart locks toestemming?

Met slimme sloten kunnen gebruikers middels een virtuele sleutel toegang verlenen aan een derde partij. Deze sleutel kan via standaard berichtenprotocollen zoals e-mail of sms naar de ontvangende smartphone worden verzonden . Zodra deze sleutel is ontvangen, kan de ontvanger het slimme slot ontgrendelen gedurende de tijd die eerder door de afzender is opgegeven.

Slimme sloten kunnen op afstand toegang verlenen of weigeren via een mobiele app . Bepaalde slimme sloten bevatten een ingebouwde Wi-Fi- verbinding waarmee bewakingsfuncties zoals toegangsmeldingen of camera’s kunnen worden weergegeven om de persoon die toegang vraagt ​​aan te tonen. Sommige slimme sloten werken met een slimme deurbel , zodat de gebruiker kan zien wie en wanneer iemand voor een deur staat.

Uitgelichte afbeelding: Photo by Sebastian Scholz (Nuki) on Unsplash

nv-author-image

Op 365smart.nl lees je allerlei informatie over smart (home) producten. Van reviews tot leuke informatieartikelen. Deze website wordt bijgehouden door de redactie van Sportmedia365.