Home » Blog » Home Smart producten van IKEA Nederland

Home Smart producten van IKEA Nederland

IKEA Home Smart Nederland producten

IKEA is wellicht niet het eerste bedrijf waar je aan denkt als het om smart home producten gaat. Toch is deze Zweedse gigant hier volop mee bezig. Iedereen kent waarschijnlijk wel de slimme lampen van IKEA, die je met één knop kan bedienen vanaf de bank. Aanvankelijk begon IKEA Home Smart als een klein project, maar is het nu uitgegroeid tot een grote afzonderlijke bedrijfseenheid binnen de organisatie onder leiding van Bjorn Block. In dit artikel bekijken we een aantal slimme producten van de IKEA.

Bjorn Block aan het woord

Bjorn heeft in interviews aangegeven dat de focus ligt op “(…)producten en oplossingen die verder gaan dan conventionele woninginrichting”, binnen de Smart Home-lijn van IKEA. Hij geeft ook tijdens een persconferentie aan dat IKEA heeft besloten om aanzienlijk te investeren in Home Smart, om zo de ontwikkeling vooruit te helpen. Flinke uitspraken, waar wij wel gelukkig van worden. Massa adoptie van Smart Home zorgt er wellicht voor dat steeds meer fabrikanten de focus gaan leggen op deze smart home technologie, waardoor er nog veel meer leuke speeltjes op de markt komen voor ons om uit te testen!

IKEA Smart Home: hoe start je er mee?

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van het goedkope en steeds effectievere IKEA ecosysteem, heb je een paar apparaten nodig om de basis te leggen:

  • Afstandsbediening
  • Gateway

De afstandsbediening – door IKEA een stuurapparaat genoemd – is essentieel, ook al kun je de controle over je slimme huis in de app nemen of met spraakopdrachten.

Het Home Smart-ecosysteem maakt gebruik van het Zigbee-protocol . Als je al een Zigbee-hub hebt zoals die in Plus is verwerkt, ben je helemaal klaar. Zo niet, dan sluit de IKEA Gateway aan op je wifi-router en kan alles goed spelen. De afstandsbediening maakt draadloos verbinding met Gateway. De TRÅDFRI verbingshub vind je online hier, maar is ook in alle IKEA-winkels op voorraad.

De IKEA Home Smart app downloaden

Je zult zien dat het woord Trådfri door elkaar wordt gebruikt met Home Smart om te verwijzen naar het smart home-assortiment van IKEA. Trådfri is Zweeds voor draadloos, dus om aan de slag te gaan met IKEA smart home-producten, moet je de app downloaden.

Dit is gratis beschikbaar voor zowel Android als iPhone. De Android versie download je hier, en de iPhone iOS-versie hier.

Je synchroniseert je telefoon met Gateway met behulp van een QR-code. De afstandsbediening koppelt eenvoudig aan Gateway door simpelweg een knop op het apparaat ingedrukt te houden. Nu alles in harmonie zingt, kunt u het roer in de app overnemen. Je kunt ook Alexa, Google Assistant of Apple HomeKit gebruiken.

Trådfri Smart LED-lampen

IKEA biedt een enorm groot assortiment aan slimme lampen aan, zodat er voor iedereen wel iets bij zit! Met de lampen, die je met de app of een afstandsbieding bedient kun je de sfeer in je huiskamer met één druk op de knop veranderen. Je kan het licht dimmen, de kleur in de ruimte aanpassen en de intensiteit bepalen tussen warmwit licht, flame licht, koud daglicht en zelfs kleur.

De SYMFONISK boekenplankspeaker met wifi

Mooi geluid en opbergen in één systeem. Dit apparaat is naast slim ook nog eens handig. Je hebt een boekenplank en speaker in één. Het apparaat past naadloos in het SONOS-ecoysteem en werkt ook met de SONOS-app. Je kan het ook verbinden met de IKEA verbindigshub, zodat je het via de app kan verdienen. Met een adviesprijs van net onder de 100 euro is het geen dure uitgave voor zo’n handig smart-apparaat.

TRÅDFRI bewegingssensor

De TRÅDFRI bewegingssensor werkt goed samen met alle andere IKEA slimme producten, zoals lichtbronnen, transformatoren, panelen, deuren en stopcontacten. Voor €12,95 maak jij je huis veiliger en slimmer. 

Slimme rolgordijnen van FYRTUR en KADRILJ

Ook deze gordijnen werken met behulp van de IKEA Home Smart app. Je kan de rolgordijnen ook gewoon bedienen met de afstandsbediening die bij de gordijnen worden geleverd. In de onderstaande video zie je de rolgordijnen in actie. Lijkt dit jou ook wat?

nv-author-image

Op 365smart.nl lees je allerlei informatie over smart (home) producten. Van reviews tot leuke informatieartikelen. Deze website wordt bijgehouden door de redactie van Sportmedia365.